Zgonea: Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri, după angajarea răspunderii Guvernului

Zgonea: Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri, după angajarea răspunderii Guvernului
Publicat: 15/04/2013, 17:14
Actualizat: 25/06/2013, 17:29

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, la finalul ședinței Birourilor Permanente, că Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri în plenul celor două Camere ale Parlamentului, după angajarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedărilor.

Zgonea a anunțat că proiectul de Statut, împreună cu motivarea Curtii Constituționale la decizia de neconstituționalitate a proiectului de lege, a fost înaintat Comisiilor juridice pentru a întocmi un nou raport în acord cu decizia CC, până miercuri.

„După angajarea răspunderii Guvernului se va discuta în plen raportul comisiilor juridice și al comisiilor pentru Statutul deputatului și senatorului, astfel încât eu am speranța că săptămâna viitoare vom avea un nou statut și intrăm în etapa a doua, convocarea liderilor grupurilor politice pentru constituirea unui proiect comun de modificare a Regulamentului”, a declarat Zgonea.

El a menționat că, în ceea ce privește sancțiunile care pot fi aplicate parlamentarilor, nu mai poate fi susținută suspendarea participării la lucrări a deputaților și senatorilor, conform deciziei Curții Constituționale.

„Am cerut să fie respectată decizia CC și am rugat liderii grupurilor politice parlamentare să-și sfătuiască colegii să găsească o soluție în cele două comisii juridice. Nu avem voie să sancționăm nici măcar cu o zi, deși această decizie a CC într-un fel excede fostei decizii a CC, care ne spunea că între 15 zile și 30 de zile nu e bine să sancționezi, e un termen neconstituțional. Acum, dacă nu avem voie nicio zi, o să facem o sancțiune financiară, nu știu … o să găsim o soluție (…) pentru cei care chiulesc, votează la două mâini, alte lucruri care încalcă Regulamentul”, a mai spus Zgonea.

A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, în 3 aprilie, de Curtea Constituțională (CC), în ceea ce privește neconstituționalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleșilor aflați în conflict de interese.

PDL a depus, în 21 martie, la CC, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituționalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaților și senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.

PDL susținea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curții Constituționale care a admis primele obiecții de neconstituționalitate, sunt încă neconstituționale.

Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecțiile de neconstituționalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menținut soluția sancționării disciplinare pentru parlamentarii aflați în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la șase luni la o lună.

„Reducerea perioadei de sancționare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituțional, pentru că împiedicarea neconstituțională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de șase luni sau de o lună”, se menționa în noua sesizare depusă de PDL.

Mai mult, PDL susținea în sesizare că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curții Constituționale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituției.

PDL mai arăta că unele dispoziții din ultima formă a Statutului parlamentarilor, adoptată în 20 martie de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituționale, referirea fiind făcută cu privire la menționea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL susținea totodată că implicațiile aplicării unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute în acest moment pentru că organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat inițial, ci ulterior. În acest sens, PDL aprecia că introducerea prevederii în cauză depășește limitele cererii de reexaminare.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, în 20 martie, cu 360 de voturi „pentru” și 38 „împotrivă”, Statutul deputaților și senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice și de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curții Constituționale.

Membrii comisiilor au decis anterior să modifice termenul în care parlamentarii găsiți incompatibili de ANI vor putea contesta raportul Agenției, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în Comisii se referă la perioada de șase luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la ședințe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

În 27 martie, Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională modificarea la Statutul deputaților și senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanță raportul de evaluare al ANI. De asemenea, a fost declarată neconstituțională prevederea potrivit căreia „deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancționează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
×